Klien-it

KLIEN IT, groep 7/8 doet ook mee!

In oktober 2016 is in Helmond een uniek project gestart om leerlingen van groep 7 en  8 kennis te laten maken met de vele mogelijkheden die er zijn om bij te dragen aan een schonere wereld. Overal in Nederland organiseren gemeenten en basisscholen jaarlijks een prikactie van zwerfafval. Gehuld in een felgekleurd hesje en uitgerust met een professionele prikker, gaan de leerlingen van groep 8 op pad om het afval in de omgeving van de school te verzamelen. Vooral de zogenaamde snoeproute laat zien dat er al etend en drinkend richting school veel afval op straat belandt. Het doel van deze jaarlijkse prikactie is om leerlingen hiervan bewust te maken en natuurlijk hopen we dan dat ze voortaan hun afval niet meer op straat gooien.

In de praktijk blijkt dat leerlingen weinig goede herinneringen hebben aan deze actie en het nauwelijks bijdraagt aan “ groene” bewustwording. Dit kan dus beter! De gemeente Helmond start daarom in samenwerking met Groen4Life en een tiental enthousiaste basisscholen in Helmond de unieke pilot KLIEN IT!

        

Nieuw schooljaar 2017-2018

In het nieuwe schooljaar zijn we meteen na de vakantie gestart met het opruimen van onze schoolomgeving. Er lag veel zwerfvuil, er was veel gebruik gemaakt van de speelplaatsen en het grasveld in de vakantie. We hebben zelfs een hele zak lege drankflessen en slagroom gaspatronen gevonden. We hebben hier een melding van gemaakt bij de wijkagente. In onze groep hebben 10 kinderen vorig schooljaar ook meegedaan aan Klien-it, zij hebben de anderen uitgelegd wat de bedoeling is. Alle kinderen zijn inmiddels aan de beurt geweest om mee te gaan tijdens een schoonmaakrondje. We maken de schoolomgeving elke vrijdag schoon mits het weer het toelaat en er een vrijwilliger is. Tot nu toe is dit nog iedere week gelukt.

 

Wijkschoonmaakactie 2017

Vandaag, woensdag 24 mei zijn we begonnen met een presentatie van Petra van Groen4life over zwerfafval. na de presentatie zijn we in 8 groepen met beide groepen 7 en 8 aan de slag gegaan om in een gedeelte van Stiphout al het zwerfafval op te ruimen en aan te geven waar groter of gevaarlijk vuil ligt. Het was fijn om te zien en horen dat de mensen in Stiphout blij waren met deze actie. We hebben verschillende complimentjes mogen ontvangen.

 

Tiny houses

We zijn nu een half jaar bezig tijdens onze projectweken en daarna de technieklessen met de Tiny houses, we hebben er een duurzaam vakantiepark van gemaakt. We zijn nog niet helemaal klaar, maar het begint er al op te lijken.

Natuur

In onze natuurmethode komen ook vaak onderwerpen aan bod die te maken hebben met duurzame energie of duurzaam leven.

 Zwerfalval opruimen in de buurt, van de hoek Acacia/Gasthuisstraat tot de Gerweseweg en de schoolomgeving, inclusief Trudostraat

Iedere week ruimen we samen met een vrijwilliger het zwerfafval op. In de pauzes ruimen we regelmatig het afval op de speelpleinen op.

Bezoek Jeanette Groen4life, wat vinden we allemaal tijdens het opruimen van zwerfvuil en wat zouden we doen als we minister waren van Nederland m.b.t. duurzaamheid en het milieu.

Vandaag hebben we met Jeanette besproken wat we allemaal vinden tijdens het opruimen van het zwerfvuil. Enkele voorbeelden zijn: snoeppapier, huisvuil (verpakkingen van vlees met inhoud, zakken appels), pizza dozen, veel bierblikjes, lege drugszakjes, bakjes van de ijssalon, verkleedkleding etc. Daarna hebben we ideeën uitgewisseld en besproken wat we zouden doen met die zak geld als wij minister zouden zijn en dan m.b.t. het thema milieu en duurzaamheid,

 Workshop, een wrapping ontwerpen voor om een prullenbak

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat prullenbakken beter opvallen, zodat mensen er eerder iets in zullen gooien. We maken met zijn allen een ontwerp voor een prullenbak wrapping samen met Hilma van artschool Helmond. Twee creatieve en hele leerzame ochtenden. We hebben het resultaat zelf nog niet gezien

 Bezoek van Jeantte Groen4life, over de streep

We krijgen regelmatig bezoek van Jeantte. Vandaag heeft ze twee stagiaires meegenomen en hebben we een spelletje over de streep gedaan! Hoe milieubewust zijn de leerlingen in groep 7/8? We hebben een duurzaamheid teken bedacht voor onze klas. Het lijkt op de dab, maar dan vormen we de d van duurzaam.

 Tiny houses
In november hebben we met de hele school het project wonen gedaan. In groep 7/8 hebben we dit project samengepakt met duurzaamheid. Ons thema was duurzaam wonen. We hebben het tijdens de wereldoriëntatie lessen gehad over bijvoorbeeld duurzame energie en afval. We hebben een start gemaakt met ons project een duurzaam vakantiepark. In dit project worden ook de Tiny houses meegenomen. Dit project zal de rest van het jaar verder gaan in de technieklessen. We zijn begonnen met het bekijken van filmpjes over Tiny houses, wat is het eigenlijk. Daarna hebben we allemaal ons eigen moodboard gemaakt en ons eigen Tiny house ontworpen.